До 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка

Пройшло 140 років з того часу як народився відомий український політичний та громадський діяч, драматург – Володимир Винниченко.

Він залишив великий літературний доробок та був одним з організаторів і керівників Центральної Ради. Очолював делегацію, яка передала Тимчасовому уряду вимоги про надання Україні автономії. Саме Винниченкові, юристу за фахом, належать всі основні законодавчі акти УНР. Також він став першим головою Генерального секретаріату – виконавчого органу Центральної Ради. Очолювана Винниченком Центральна Рада проголосила незалежність України своїм IV універсалом у січні 1918 року. Також Володимир Винниченко очолив Директорію, як керівний орган протигетьманського руху. Коли Україна у лютому 1919 року опинилася в цілковитому оточенні Винниченко емігрував за кордон.

У 1925 році у своєму щоденнику він пише: “Власне, тепер я все більше відчуваю самотність: від антибільшовицьких кіл я відійшов, до большевицьких не ввійшов. Нема ні одної групи, з якою я почував би себе злитим, яка підтримувала б мене”.

Літературна творчість Володимира Винниченка має більший успіх, ніж його політична діяльність. Ще в 1901 р. з’являється його оповідання “Народний діяч”, згодом повість “Сила і краса”. В своїх творах автор глибоко переживає за долю країни, за несправедливі речі, які в ній відбуваються. Його глибоко хвилює сутність людини, що саме спонукає її до тих чи інших неморальних вчинків. Внаслідок цих роздумів виходять такі твори як “Рівновага”, “Чесність з собою”, “Щаблі життя”. У романі “Заповіт батьків” В. Винниченко роздумує про деградацію соціалістів – революціонерів. Багато статей письменника з’являється на сторінках наукового тижневика “Нова доба”, а також він пише п’єси “Брехня”, “Закон”, “Гріх”, роман “Сонячна машина”, збірка оповідань “Намисто” та інші. У Відні 1920 року виходить також мемуарно-публіцистична праця “Відродження нації”.

Більш детально з творчістю письменника ви зможете ознайомитися із книг, що зберігаються у фондах нашої книгозбірні, а також побачити цікаві прижиттєві видання.