“Антольоґія стрілецької творчости” – унікальне рукотворне видання 1915-1917 рр.

13 жовтня у Науковій бібліотеці Франкового університету відбулася презентація унікального видання – першого рукотворного видання мистецького альбому 1915-1917 рр., який став образною мовою величних і трагічних сторінок боротьби Українських Січових Стрільців.

А також у головному читальному залі Бібліотеки розгорнуто виставку рисунків, на якій представлені фрагменти колекції графіки художників-січовиків, що не увійшли до альбому. Деякі репродукції експонуються вперше. У мистецько-документальній формі репрезентовано історію січового стрілецтва, становлення, бойові звершення, побут тощо. Кожну сторінку книги створили безпосередні учасники подій: військовослужбовці, художники, поети, музиканти, які не тільки цілковито присвятили своє життя творенню української державності, але й витворили унікальну мистецько-художню військову культуру.

Художнім редактором “Антольоґії” став усусівець, відомий український митець, музейник, багатолітній викладач Краківської академії мистецтв – Лев Ґец. “В роках 1915-1917, в час світової війни. Служили ми при війську і там здружились як молоді таланти, очаровані першими стежками мистецтва. Було нас тоді трьох: Лев Ґец, Василь Бобинський і Володимир Крижанівський. Перший – маляр, другий поет і третій музика. За моїм почином задумали ми зробити книгу мистецьких творів, воєнної музики, ручно друковану мною і мною теж ілюстрована. Кожному з нас було по 20 років, і ми, в воєнних невигодах, у Пісочній, розпочали своє “велике” діло…” – зі спогадів Лева Ґеца.

Видання вперше було експоновано на виставці Українських Січових Стрільців у Національному музеї у Львові 1918 року. Упродовж понад пів століття оригінал зберігався в архіві Головної Управи Василіянського чину Святого Йосафата в Римі. До відзначення 125-ліття від народження Лева Ґеца у 2021 році книгу надруковано вперше. На цьогорічному Book Forum альбом було відзначено Спеціальною відзнакою Малого журі Львова.