Амбасадорові Бібліотеки – 100!

«Є злочини гірші, ніж спалювати книжки. Наприклад – не читати їх.» – Рей Бредбері.

Сьогодні, 22 серпня, минає 100 років від дня народження Рея Бредбері (1920-2012). Він один із найвідоміших американських письменників-фантастів, автор багатьох літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе та п’єс, а також шанувальник бібліотек.

Книги в житті письменника, ще з юного віку, мали велике значення. Про себе він неодноразово розповідав, що замість університету «закінчив бібліотеку». Не маючи можливості купити книжки, він проводив там багато часу, здобуваючи освіту та розширюючи свій світогляд. Рею Бредбері належать такі слова: «Мене виховали бібліотеки. Я не вірю у коледжі та університети. Я вірю у бібліотеки, бо більшість студентів не мають достатньо грошей на освіту… Я не міг відвідувати коледж, а тому проводив у бібліотеці три дні щотижня впродовж десяти років».

Цей неабиякий досвід та величезний багаж знань проявилися у найрізноманітніших творах письменника. Спочатку друкувалися його поодинокі оповідання у місцевих журналах, а згодом і у престижних виданнях. Більшість творів були написані на друкарській машинці в бібліотеці Каліфорнійського університету. Спершу виходять збірки «Темний карнавал» і «Жовтнева країна». Та успіх до Бредбері прийшов в 1950 році, після наступного циклу фантастичних оповідань «Марсіанські хроніки». Відомими стають й інші романи «Кульбабове вино», «451 градус за Фаренгейтом», а також збірки «Золоті яблука сонця» та «Розмальована людина», «Щось лихе насуває», «Смерть – справа самотня», «З праху повсталі», «Лід і полум’я», «Переддень всіх святих», «Далеко за північ» та ін.. У багатьох оповіданнях Бредбері порушував проблеми дітей, це – жорстокість з одного боку та любов і людяність з іншого. Серед них: «Дитячий майданчик», «Все літо за один день», «Канікули», «Надвечірній берег», «Добридень і прощай», «Хлопчик-невидимець», «Ракета», «Подарунок», «Співаю тіло електричне» та ін..

Рей Бредбері зумів пробудити у читачів інтерес до жанрів наукової фантастики та фентезі, його твори сповнені роздумами про найактуальніші питання буття, він розповідав про загрози, які чатують на людей, і показував, до яких серйозних наслідків вони можуть привести. Порушені письменником проблеми – сьогодні стали реальністю (маніпулятивні впливи на особистість через ЗМІ, інформаційне перенасичення, віртуалізація реального життя та зворотний процес). У своїх творах Рей Бредбері закликав своїх читачів не бути просто споживачами того, що створили інші, а й самим «намагатися здивувати світ».  

Деякі твори Рея Бредбері є і в наших фондах.